Η Εύβοια, σε ολόκληρη την έκτασή της, αποτελεί πόλο τουριστικής έλξης με το πλούσιο ιστορικό παρελθόν της και τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα μνημεία της διαδρομής της μέσα στο χρόνο.

Στη Νότια Εύβοια συναντάμε τα Δρακόσπιτα της Όχης και των Στύρων, καθώς και το ¨Κοκκινόκαστρο¨ στην περιοχή της Καρύστου.

Στην Κεντρική Εύβοια, θα επισκεφθούμε το Αρχαίο Θέατρο της Ερέτριας και τον Μακεδονικό Τάφο (4ος αιώνας π.χ.), το κάστρο του Καράμπαμπα στην Χαλκίδα (οικοδόμημα των Τούρκων το 1684), πολλούς ενετικούς πύργους, βυζαντινές εκκλησίες και μονές.

Στην Βόρεια Εύβοια, θα μας μαγεύσουν οι βενετσιάνικοι πύργοι στις Ροβιές, η αξιόλογη αρχαιολογική συλλογή και το μαρμάρινο άγαλμα ενός ταύρου σε θέση επίθεσης, μεγαλύτερο σε διάσταση από έναν πραγματικό, έργο του 4ου αιώνα που βρίσκονται στους Ωρεούς. Στον Νέο Πύργο σώζονται τα ερείπια ενετικού οικοδομήματος πάνω στην βραχονησίδα ¨Μοναστήρι¨, ακριβώς απέναντι από την παραλία της Νησιώτισσας.

Στην Ιστιαία, μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Εύβοιας, διασώζεται ο μεταβυζαντινός ναός του Αγίου Νικολάου.

Επίσης, πρέπει να επισκεφθούμε τον πύργο του ποιητή Γεωργίου Δροσίνη στις Γούβες, ένα διατηρητέο διώροφο κτίσμα 100 τ.μ. με πέτρινους τοίχους 1μ. ενετικής αρχιτεκτονικής, μέσα στις αίθουσες του οποίου μπορούμε να δούμε έργα λαϊκής τέχνης της περιοχής.

Το Αρτεμίσιο (Πευκί) πήρε το όνομά του από την θεά Άρτεμις. Στην περιοχή αυτή έκανε τις περιπλανήσεις της και λατρεύονταν το Ιερό της, το οποίο βγαίνει στην επιφάνεια με τις ανασκαφές που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή.

Στην θάλασσα του Αρτεμισίου το 480 π.Χ. έγινε η ναυμαχία μεταξύ του Ελληνικού και του Περσικού στόλου του Ξέρξη κατά την διάρκεια των Περσικών Πολέμων, καθοριστική για την εξέλιξη της Ιστορίας.

Από τον βυθό της αναδύθηκαν το 1928 το περίφημο ορειχάλκινο άγαλμα του Ποσειδώνα ή Δία του Αρτεμισίου, που φιλοξενείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδος και πιστό αντίγραφό του βρίσκεται στον φυσικό του χώρο, το επίνειο του Αρτεμισίου, το Πευκί.

Μενού