Οχυρό Μεταξά Γουβών

 

Το Ναυτικό Οχυρό Βορείου Ευβοϊκού κατασκευάστηκε πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1938) επί Ι. Μεταξά, γνωστό στην περιοχή και ως Οχυρά των Γουβών.

Κατά την διάρκεια της κατοχής (1941-1944) χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς και Ιταλούς κατακτητές ενισχύοντάς το επιπλέον με τεχνικό και πολεμικό εξοπλισμό. Στον Εμφύλιο Πόλεμο, οι αντάρτες το χρησιμοποίησαν ως κρησφύγετο. Κοντά στο Οχυρό εκτελέστηκαν 18 κάτοικοι από τα χωριά της περιοχής, ως αντίποινα για τον θάνατο Γερμανού αξιωματικού.

Ιστορία

Την περίοδο του μεσοπολέμου, η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία στα πλαίσια της υποβοήθησης του πολεμικού Ναυτικού στην αποστολή του για την προστασία των σημαντικότερων λιμένων της χώρας (Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Χαλκίδας) από τα εχθρικά πλοία επιφάνειας και υποβρύχια, διέταξε την κατασκευή και τον εξοπλισμό οκτώ μεγάλων παράκτιων οχυρών. Δημιουργήθηκαν 6 Ναυτικές Αμυντικές Περιοχές για τον καλύτερο έλεγχο των ελληνικών θαλασσών.

Το Οχυρό των Γουβών ανήκε στην ναυτική Περιοχή 4 του Νομού Ευβοίας με έδρα την Χαλκίδα και ονομάστηκε Οχυρό του Βορείου Ευβοϊκού.

Εκεί εγκαταστάθηκαν επάκτιες και αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες με σκοπό την προστασία της Βόρειας εισόδου του Ευβοϊκού και του Παγασητικού κόλπου.

Το Οχυρό διέθετε υπόγεια καταφύγια για την ασφαλή διαβίωση της φρουράς. Υπήρχαν διοικητήρια, θάλαμοι αξιωματικών και οπλιτών, σταθμός ασυρμάτου και τηλεφωνικό κέντρο, μαγειρείο και αποθήκες (καυσίμων, πυρομαχικών, τροφίμων κλπ.), εξασφαλίζοντας την αυτάρκεια του Οχυρού για 10 ημέρες, δεξαμενή νερού, μηχανοστάσιο, σταθμό πρώτων βοηθειών.

Σήμερα το Οχυρό είναι πια επισκέψιμο.

Το πλοίο Δαμασκηνή, το οποίο εκτελούσε χρέη θυρόπλοιου στο φράγμα του Οχυρού(έκλεινε και άνοιγε ένα σιδερένιο δίχτυ στο στενό του Αρτεμισίου, μεταξύ Εύβοιας και Μαγνησίας ώστε να μην περνούν τα υποβρύχια), δέχθηκε τρεις γερμανικές αεροπορικές επιθέσεις μέχρι να βυθιστεί.

 

Στις μέρες μας, ύστερα από την πρωτοβουλία του Συλλόγου του χωριού σε συνεργασία με τον Δήμο για την συντήρηση των τμημάτων του που έχουν διασωθεί μέσα από αλλεπάλληλες καταστροφές κατά την διάρκεια των πολεμικών επιθέσεων στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και από την φύση και τις λεηλασίες τα μετέπειτα χρόνια, μπορείτε να περιηγηθείτε ανάμεσα στα χαρακώματα, το παρατηρητήριο στην κορυφή του λόφου και τις λοιπές εγκαταστάσεις.

 

Για να τον επισκεφθείτε, ακολουθείτε την διαδρομή για το χωριό Γούβες και προσεγγίζετε το Καστρί. Στην αριστερά πλευρά του δρόμου μετά το κτήριο του σχολείου υπάρχει σήμανση. Το τελευταίο κομμάτι του δρόμου είναι χωματόδρομος, αλλά σε καλή κατάσταση και δεν θα έχετε πρόβλημα με το αυτοκίνητο.

 

Αποστάσεις: από την Ιστιαία 16,6 χιλιόμετρα, από τα Λουτρά Αιδηψού 36,6 χιλιόμετρα μέσω Ιστιαίας. Από την Λίμνη 50,5 χιλιόμετρα μέσω Ροβιών, Βουτά, Ιστιαίας, ενώ από την Αγία Άννα 41 χιλιόμετρα μέσω Βασιλικών και από την Χαλκίδα 112 χιλιόμετρα μέσω Αγία Άννας, Βασιλικών.

 

 

 

Πηγή 

Μενού